Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du mer om vad det är som ställer till det för de utländska fjällturisterna. Foto: Johansen, Erik

Ovana utländska vandrare lockas till billiga svenska fjäll

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den svaga svenska kronan väntas ovanligt många utländska turister till de svenska fjällen i sommar. Många är välutrustade – men ovana vid svenska väderförhållanden.

Enligt en ny undersökning väntas antalet utländska besökare i svenska fjällvärlden öka jämfört med förra året. Anledningen är den svaga svenska kronan som gör upplevelsen billigare än tidigare.

Varning för osäkert väder

Men nu höjer Fjällsäkerhetsrådet ett varnande finger.

– De internationella besökarna är ofta välutrustade men ofta oförberedda på de snabba väderväxlingarna i fjällen. Därför är det så viktigt att nå dem inför ett besök för att förbereda dem på vad som gör de svenska fjällen speciella. Många överskattar också sin förmåga att navigera i den ibland komplicerade fjällterrängen, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Larm via utlandet

Han hänvisar nu till myndighetens säkerhetsinformation som finns på flera språk på många fjälldestinationer i Sverige. Bland annat hur man slår larm vid olycka.

– Polisens fjällräddning får varje år ett antal larm via andra länders räddningstjänster beroende på att utländska besökare inte alltid vet hur de ska kontakta fjällräddningen, säger Per-Olov Wikberg.

Tidigare studier pekar på att stora besöksländer till fjällen är Danmark, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland.

I klippet hör du mer om vad det är som ställer till det för de utländska fjällturisterna.

Fjällsäkerhetsrådet undersökning

Mellan 9 juni till 7 juli genomförde Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd en enkät riktad till fjällens destinationsbolag och STF:s fjällanläggningar. Bland annat ställdes frågor om besöks- och aktivitetsutveckling i sommarfjällen.

Sammanlagt besvarades enkäten av 20 vd:ar och motsvarande från fjällens destinationsbolag och STF:s fjällanläggningar, bland annat Sälen, Idre, Funäsfjällen, Vemdalen, Swedish Lapland samt STF:s anläggningar i Abisko, Kebnekaise och Saltoluokta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.