Duon som greps för att ha flugit drönare över ett skyddsobjekt i Norrbotten är inte längre misstänkta för brott. Foto: Janerik Henriksson/TT

Utländsk duo i Luleå friade från brottsmisstanke

Uppdaterad
Publicerad

De två utländska medborgare som greps i Luleå misstänkta för att ha flugit drönare över ett skyddsobjekt i Norrbotten är nu friade från misstanke.

Duon greps den 29 april men efter förhör med de misstänkta och värdering av teknisk bevisning beslutade åklagare 30 april att det inte fanns skäl för häktning och personerna blev frisläppta även om polisen hade ärendet fortsatt öppet.

Polisen bekräftar under fredagen att åklagarens beslutat att lägga ner utredningen.

Enligt Expressen var gripandet kopplat till den stora militärövning som pågår där amerikanska förband förflyttar sig från Norge till Finland, via Norrbotten.

Incidenter under Nato-övning

Polisen påminner på sin hemsida att allmänheten behöver ha koll på vilka regler som finns och var det är tillåtet att flyga.

– NATO-övningen Immediate Response 24 pågår och under den har vi haft incidenter där drönare varit inblandade, skriver de på sin hemsida.

NATOS STÖRSTA ÖVNINGSSERIE PÅ DECENNIER

  • Steadfast Defender pågår från mitten av januari till juni och är den största Natoövningsserien på decennier.
  • Den har planerats i flera år och genomförs för att tydligt visa upp alliansens förmåga att avskräcka motståndare och demonstrera Natos förmåga att förstärka Europa.
  • Det övas genom att flytta trupper över Atlanten från Nordamerika till Europa.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.