Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar teaterchefen Gunilla Röör hur Norrbottensteatern kan möta behovet av kulturupplevelser när fler flyttar till länet. Foto: SVT

Teaterchefen i Norrbotten: ”Utan kulturliv är man död”

Uppdaterad
Publicerad

Ett rikt kulturliv är viktigt om människor ska vilja stanna i Norrbotten. Det räcker inte bara med ett jobb, om du frågar Gunilla Röör, chef vid Norrbottensteatern.

– Kulturutbudet är mycket viktigt om vi ska få fler människor till länet, säger hon.

– Än så länge har det gått bra vad det gäller teaterns verksamhet. Men jag tänker hela tiden framåt och att vi vill expandera och få in historier som handlar om det nya Sverige. Och hur ska vi göra då? För då måste ensemblen utökas, säger Gunilla Röör.

”Kulturen är ett livsmedel”

Behövs ett kulturliv?

– Utan det är man ju död. För mig är kultur ett livsmedel. Det kittar ihop människor, det får oss att mötas, får oss att prata om viktiga saker, får oss att känna saker, får oss att bli provocerade. Och alla har inte det här i sina familj eller i sin skola eller i sin vardag. Men på teatern kan du få det, säger Gunilla Röör.

Kulturprogrammet Sverige på lördag klockan 19 ägnar hela programmet åt Norrbotten.

I videoklippet hör du hur Gunilla Röör vill att Norrbottensteatern ska möta det ökade behovet av kultur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.