Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturchefen Anette Winblad fick ett uthyrningsrum när hon kom till Gällivare. Hör henne berätta om bostadsbristen i kommunen som gör det svårt att rekrytera personal. Foto: SVT

Svårt att rekrytera till bostadsbristens Gällivare – kulturchefen fick enrummare

Uppdaterad
Publicerad

När gruv- och stålindustrin i Norrbotten ställer om till miljövänligare produktion så är bristen på bostäder ett jätteproblem. Och det ställer till det för många. Anette Winblad är kulturchef i Gällivare och har själv fått erfara det.

När Anette Winblad kom till Gällivare fick hon själv bo i ett av de spartanska uthyrningsrummen.

– Jag bodde nog där i ett halvår och minns när jag drog ut en skrivbordslåda – då rasade hela skrivbordet ihop, säger hon.

Bostadssituationen är med andra ord ansträngd och det är uthyrningsrummen med delat kök och dusch som kommunen erbjuder.

I klippet hör du mer om situationen i Gällivare – och här hittar du hela avsnittet av kulturprogrammet Sverige! som gästar Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.