Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måster ha kapacitet att kunna försörja bilstestnäringen”, säger Anne Enoksson näringslivstrateg. Foto: SVT

Så kan Arvidsjaur påverkas av fler elbilar

Uppdaterad
Publicerad

När det blir allt fler elbilar i framtiden ökar behovet av energieffektivitet i biltestbranschen. Det här har skapat oro hos Arvidsjaurs kommun.

Framtidens utfasning av fossila bränslen kommer innebära fler laddbara bilar, bland annat inom den stora biltestnäringen. Det här kommer ställa krav på elförsörjningen.

– Vi måste kunna ha kapacitet nog att kunna försörja vår biltestnäring, säger Anne Enoksson, näringslivsstrateg på Arvidsjaurs kommun.

Biltestnäringens expansion har inneburit att det varje måndag och fredag under vinterhalvåret landar flera direktflygplan från några av Tysklands största städer i Arvidsjaur. Vilket fått ringar på vattnet, då besöksnäringen gynnats av utvecklingen.

Arvidsjaurs kommun försöker vara en aktiv part i biltestnäringens utveckling.

– Vi lyssnar på näringen för att se vilka behov som finns. Det här är en fråga som vi definitivt följer och är aktiv i.

Oro inom biltestnäringen

Robert Granström, ordförande i biltestföretagens samverkansorganisation Swedish proving ground association, SPGA, menar att det funnits en oro inom biltestnäringen för energieffektivitet.

– Efter att ha diskuterat med nätägaren och energibranschen så har vi förstått att det kommer lösa sig, nog kommer det finnas ström till biltestverksamheten.

Rick Abrahamsson som jobbar med affärsutveckling på Vattenfall berättar att man samverkar med aktörerna inom biltestindustrin.

– Våra nät i områdena är inte historiskt förberedda på den stora tillströmningen på elfordon som nu väntas, vi förbereder för fullt nätförstärkningar i området, säger Rick Abrahamsson.

Han ser positivt på utvecklingen och anser att alla aktörer strävar i samma riktning.

– Nya tekniska lösningar kommer fram i spåren av det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.