Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stephan Hoferer berätta hur biltestningen går till i klippet. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Det här är biltestindustrin

Uppdaterad
Publicerad

Det som började med enbiltestbana i Arjeplog på 1970-talet har i dag utvecklats till en industri som omsätter över en miljard kronor årligen.

Redan på 1970-talet startade biltestindustrin igång i Norrbotten.

Mycket har hänt sedan dess och numera omsätter industrin i regionen runt 1,2 till 1,4 miljarder kronor, enligt branschorganisationen SPGA. Omkring 1 300 personer jobbar inom industrin, men om man räknar med alla säsongsanställda så är den siffran betydligt högre.

Arjeplogs kommun har i särklass flest verksamheter som kopplas till industrin, men även Arvidsjaur, Jokkmokk, Älvsbyn ingår.

30 testanläggningar

Totalt finns nästan 30 testanläggningar i Norrbotten och många av världens ledande biltillverkare representerade.

– Vi gör uthållighetstest med våra bilar och vill göra det i alla möjliga typer av klimat. Förutom våra tester i Centraleuropa har vi även tester i Spanien för varmare klimat och för kalla klimat här i Arvidsjaur, säger Stephan Hoferer, som jobbar för bilmärket Hyundai i Arvidsjaur.

Hemlig industri

Många av säsongsarbetarna inom industrin är hemmahörande i Tyskland. På flygplatsen i Arvidsjaur landar det varje måndag och fredag fem-sex direktflygplan från några av de största tyska städerna.

Många delar av industrin hålls ofta hemlig då de olika företagen inte vill avslöja företagshemligheter för konkurrenterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.