Kammaråklagare Jens Göransson, till höger, leder förundersökningen.

Utredningen om Kalamark återöppnad

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska mordet i Kalamark 2004 utredas igen. Förundersökningen har öppnats.

Kammaråklagare Jens Göransson har beslutat att öppna förundersökningen. Detaljerna kring utredningen kan åklagaren inte gå in på, då det råder förundersökningssekretess. Det går inte heller att säga hur lång tid utredningen kommer ta.

Kaj Linna, som tidigare dömdes för mordet, har beviljats resning och kan komma att frias.

SVT har sökt åklagaren Jens Göransson, som enligt Åklagarmyndighetens presstjänst inte har möjlighet att svara på frågor från media.

Kalamarksmordet

April 2004: Två bröder attackeras på sin gård utanför Piteå. En skadas svårt medan den andra brutalt mördas.

Maj 2004: Ett vittne pekar ut Kaj Linna som gärningsman. Den överlevande brodern pekar dock ut en annan gärningsman, men denne ska ha alibi för mordnatten.

December 2004: Luleå tingsrätt fäller Kaj Linna för mord och grovt rån. Han får livstids fängelse.

Mars 2005: Hovrätten fastställer domen.

Oktober 2010: Linna är snubblande nära att beviljas resning och ny rättegång. Han får avslag i Högsta domstolen med röstsiffrorna 3-2. Två gånger innan har hans resningsansökan avslagits.

December 2016: Högsta domstolen beviljar Kaj Linnas resningsansökan och fallet ska prövas på nytt av Hovrätten för Övre Norrland.

Februari 2017: Åklagare Jens Göransson återöppnar förundersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalamarksmordet

Mer i ämnet