Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du om kampanjen för att utsatta bärplockare ska få snabbare hjälp om de utsätts för brott. Foto: SVT/Arkiv

Utsatta bärplockare ska få bättre stöd i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Årets bärplockare anländer snart till Norrbotten. Kommunernas kunskapsluckor är ofta stora gällande deras utsatthet – så nu går länsstyrelsen in för att stötta och rusta.

Länsstyrelsen I Norrbotten startade sin kunskapskampanj redan innan sommaren för att motverka bärplockarnas utsatthet. Till exempel blev ett 50-tal utländska bärplockare övergivna i Älvsbyn i augusti 2021.

– Vi vet att man inte alltid har gett det stöd och att rutiner saknats. Nu hoppas vi att det finns beredskap men det är väldigt varierande kunskap i länet, säger Sara Avander vid Länsstyrelsen I Norrbotten.

Kommunerna som har det svårt

Norrbottens mindre kommuner är extra utsatta.

– Det finns ofta mindre resurser och personal på sommaren och i de små kommunerna kan det bli extra svårt att hantera ärenden rörande människohandel och människoexploatering, säger Avander.

Extra tuff säsong

Just i år befarar länsstyrelsen att det kan bli en extra tuff säsong för bärplockarna.

– Det finns en oro för att det kan bli en dålig bärsäsong jämfört med tidigare år. Kan man inte plocka de bär som förväntas så blir det en extra utsatthet.

Bärplockarnas utsatthet rör ofta arbetsvillkor och arbetsmiljö.

– Det handlar många gånger om löner och bristande boendelösningar. Att man jobbar väldigt långa dagar och kanske inte har tillgång till vatten eller värme, säger Sara Avander.

I videon hör du på vilket sätt länsstyrelsen försöker rusta länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.