Foto: TIRSÉN & AILI ARKITEKTER

Nya kulturhuset ersätter Folkets Hus

Uppdaterad
Publicerad

Om tre år ska ett nytt hus stå klart i Kiruna som bland annat ska ersätta gamla Folkets hus. Men vad det nya huset ska heta är inte klart, och inte heller vilka som ska stå för driften.

Det nya Kulturhuset är en del i stadsomvandlingen ska kosta 355 miljoner kronor, en kostnad som Kiruna kommun kommer att täcka med pengar man redan har fått från LKAB.

LÄS ÄVEN: Avtalet klart för Kirunas kulturhus

Enligt kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) har det rått en ovanligt stor politisk samstämmighet i kulturhusprojektet så här långt. Men nu ska man ena sig kring ett namn och en driftsform – och då kan det bli diskussioner.

Skulle det ens vara möjligt att ena kommunledningen med styrande partier från hela höger-vänster-skalan kring namnet Folkets hus som ju signalerar arbetarrörelse?

Kristina Zakrisson (S).

– Det skulle kunna vara så, men samtidigt signalerar Folkets hus också föreningsverksamhet och i politiken i Kiruna är man väldigt mån om att föreningslivet ska fungera. Så jag är inte helt säker på var en sådan diskussion kommer att landa, säger Kristina Zakrisson.

”Kräver mer folk”

Folkets hus-föreningen vill i alla fall följa med till nya Kiruna och nya betydligt större kulturhuset som också ska innehålla bibliotek, kongressalar och ungdomens hus.

Men det skulle kräva en större organisation av föreningen.

– Det är ungefär dubbelt så stort hus och det kräver mer folk och folk med annorlunda kompetens, säger verksamhetschefen Tommy Pettersson.

Frågan är vad som skulle hända om kommunen går på en annan linje. Skulle Folkets-föreningen bli huslösa?

– Ja, som det ser ut i dag, eller om vi söka ett nytt hus någon annanstans, säger Tommy Pettersson.

Kirunabornas hus

Folkets hus har funnits i Kiruna i alla tider – eller i alla fall sedan 1901. Och ett Kiruna utan ett Folkets hus kanske också skulle vara konstigt.

– Ja, men man kan tänka sig varianter som ett Folkets hus i det stora kulturhuset. Jag för min del har inte så svårt att tänka att det är ett folkets hus, för det är ju det det är, Kirunabornas hus, säger Kristina Zakrisson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.