Arkivbild på månen. Foto: SVT

Vad vet du om månen?

Uppdaterad
Publicerad

Den finns där och många vet att den påverkar tidvattnet men vad mer vet du om månen? Här nedan kan läsa frågor och svar om månen!

Hur lång tid tar det att åka till månen? 

Apollo 11 var den första rymdfarokost som landat på månen och då tog resan 51 timmar och 49 minuter. Resan uppskattas ta lika lång tid idag.

Hur många har gått på månen?

Tolv personer har landat på månen. Samtliga är amerikanska män. Först av alla var Neil Armstrong som var befälhavare på Apollo 11. De landade den 20 juli 1969. Den 21 juli togs den första månpromenaden.

Varför ser vi alltid samma sida av månen?

Månen befinner sig i en bunden rotation med jorden. Bunden rotation innebär att den roterar med samma hastighet runt sin egen axel som den gör ett varv runt jorden. Resultatet är att samma sida av månen ständigt är vänd mot jorden.

Hur långt ifrån oss är månen?

Som längst befinner sig månen 406 700 kilometer från jorden och som närmast 356 500 kilometer. Avståndet beror på var i omloppsbanan månen befinner sig. Men under årmiljonernas gång rör sig månen också sakta bort från jorden. Reflektorer som Apolloastronauterna lämnade kvar på månen har gjort det möjligt att med radar uppmäta denna flykt från oss till 3,8 centimeter per år.

Vad skulle hända om månen försvann?

Precis som jorden håller månen på plats så håller också månen jorden på plats. Vi får därmed en jämn lutning på vår axel, vilket är orsaken till att vi till exempel har olika årstider. Om månen inte fanns skulle vår axel påverkas och vårt klimat skulle bli annorlunda, med mindre skillnader mellan olika årstider. Dessutom skulle längden på dagarna påverkas, eftersom avsaknaden av en måne kan göra att jorden roterar fortare. Och det gör dygnen kortare. Så om månen försvinner kan vi räkna med ett ganska långtråkigt klimat med korta dagar.

Källa: Rymdstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.