Sunderby ishall stänger omgående då det finns risk att taket kollapsar. Taket håller bara för 24 kilo per kvadratmeter vilket är en tiondel av lagkravet. Foto: SVT/Arkiv

Vändningen: Sunderby ishall kan öppna igen

Uppdaterad
Publicerad

Av säkerhetsskäl stängdes Sunderby ishall  den 24 november – men bara en vecka senare meddelar nu Luleå kommun att ishallen kan öppna igen.

Efter att Tarfalahallen i Kiruna rasat undersökte Luleå kommun alla sina hallar med liknande takkonstruktion, däribland Sunderby ishall.

Beräkningar visade att hallens tak riskerar att kollapsa vid snölast. Men nu har det kommit fram nya bygghandlingar.

– Vi har tagit fram åtgärder för att kunna stabilisera konstruktionen och genom detta få en högre snölast så att vi kan öppna hallen i avvaktan på ytterligare åtgärder. Arbetet planeras att påbörjas inom kort, säger Fredrik Thyselius, fastighetschef, Luleå kommun i ett pressmeddelande.

Exakt när hallen är igång igen är i dagsläget dock inte klart. Nästa vecka kommer Luleå kommun att lämna närmare besked kring tidplan för Sunderby ishall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.