Sunderby ishall stänger omgående då det finns risk att taket kollapsar. Taket håller bara för 24 kilo per kvadratmeter vilket är en tiondel av lagkravet. Foto: SVT/Arkiv

Ishallen i Sunderbyn stänger omedelbart

Uppdaterad
Publicerad

Av säkerhetsskäl stängs Sunderby ishall med omedelbar verkan. Nya beräkningar visar på allvarliga brister i takkonstruktionen – taket håller inte för snölast.

Under sommaren visade undersökningar av Sunderby ishall att takbalkarna var underdimensionerade. Så länge det inte fanns snö innebar det ingen påverkan på taket men ytterligare beräkningar beställdes. Nu har resultatet från dem kommit.

– Beräkningarna vi fick i morse visar att taket bara håller för 24 kilo per kvadratmeter, en tiondel av lagkravet vid nybyggnationer. Av säkerhetsskäl kan vi inte hålla hallen öppen, säger Helén Wiklund Wårell, stadsbyggnadschef Luleå kommun i ett pressmeddelande på onsdag förmiddag.

Till svidare stänger hallen helt för att inte riskera säkerheten.

Påverkar isföreningarna

För Luleås isföreningar får stängningen konsekvenser.

– Vi ska göra vad vi kan för att anlägga fler isytor, tidigarelägga uterinkar med mera. Men det är klart att det blir ett problem för föreningarna när vi har två ishallar färre i kommunen just nu, säger Patrik Bylin, kultur-och fritidschef Luleå kommun.

  • Mars 2020: Tarfalahallen i Kiruna rasar vilket leder till att hallar med liknande takkonstruktion i hela Sverige besiktigas. I Luleå handlar det bland annat om Nåidenhallen och Sunderby ishall.
  • November 2020: Nåidenhallen vid Coop Norrbotten Arena stängs då avvikelser i takkonstruktionen hittas. I Sunderby ishall finns inga synliga brister men för säkerhets skull beställs vidare undersökningar.
  • Juni 2021: Den vidare undersökningen av Sunderby ishall visar att takbalkarna är underdimensionerade. Då det inte finns snö som kan påverka taket fortsätter hallen vara öppen. En fördjupad beräkning beställs.
  • November 2021: Den fördjupade beräkningen visar att taket bara tål en tiondel av det lagstadgade kravet vid nybyggnationer. Då det finns risk att taket kollapsar stängs hallen med omedelbar verkan.

Källa: Luleå kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer