D-hallen i Luleå, en av fyra ishallar vid Coop Arena, måste nu rivas då den har liknande konstruktion som Tarfalahallen i Kiruna. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

D-hallen i Luleå måste rivas – riskerar att rasa

Uppdaterad
Publicerad

D-hallen vid Coop Arena i Luleå måste rivas. Istället ska Luleå kommun bygga upp en ny ishall som beräknas kosta runt 40 miljoner kronor.

Den klassiska ishallen stängdes av i november 2020 på obestämd tid efter att man hittat avvikelser kring takstolarna. Hallen har en konstruktion som liknar Tarfalahallen i Kiruna, en idrottshall som rasade i mars 2020.

Hallen är en av fyra ishallar vid Coop Arena där allmänheten och skolor kan åka skridskor och föreningar träningar konståkning och curling.

Ny hall kan kosta 40 miljoner

Luleå kommun beräknar att en ny hall kan kosta 40 miljoner kronor, vilket är det dyraste av alternativen. Ett annat alternativ är att förstärka konstruktionen samt utöka snöskottningen. Ärendet kommer att tas upp i kommunstyrelsens arbetsutskotts kommande sammanträde.

– Hallen är en väldigt viktig pusselbit i Luleås idrottsliv. Vi lyfter detta ärende nu till kommunfullmäktige som ska besluta om det innan sommaren, eftersom flera verksamheter behöver samverka snabbt. Vi vill undvika att föreningslivet står utan ishall kommande säsong, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Sammeli (S) i ett pressmeddelande.

Under tiden mellan rivning och nybyggnation kommer en utomhusrink att anläggas för att säkra tillgången till isytor under kommande vintersäsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.