D-hallen kan komma att hållas stängd ännu längre tid. Foto: Erica Larsson/SVT.

D-hallen i Luleå fortsatt stängd fram till sommaren 2021

Uppdaterad
Publicerad

I början av november stängde Luleå kommun D-hallen i Coop Arena av säkerhetsskäl. Nu är det klart att den kommer fortsätta vara stängd åtminstone fram till sommaren 2021.

Efter takraset i Tarfalahallen i Kiruna rekommenderade Statens haverikommision alla kommuner som har anläggningar med liknande takkonstruktion att besikta dessa. Det var i samband med en sådan besiktning som Luleå kommun upptäckte avvikelserna.

– Vi har hittat avvikelser kring takstolarna, sa Patrick Zetterkvist, anläggningschef Kultur- och fritidsförvaltningen till SVT Nyheter Norrbotten i samband med stängningen.

Omfattande jobb

Det är nu ett omfattande jobb som krävs för fixa taket.

– Vi har hittat avvikelser som kräver utredning av specialister innan vi kan ta beslut om lämpliga åtgärder. För att utföra dessa måste vi upphandla entreprenad vilket gör att det kommer ta tid innan arbetena är klara, säger Fredrik Thyselius, fastighetschef Luleå kommun.

Kan ta ännu längre tid

Nu hoppas man bli klara till sommaren, men det kan komma att ta ännu längre tid beroende på beräkningar, leveranstid av viktiga komponenter och hur omfattande jobb som måste göras på varje takstol, skriver Luleå kommun i pressmeddelandet.

Konståkning, curling och hockey påverkas

I dag används D-hallen främst av de som tränar konståkning och curling, men även hockeyn kommer att påverkas.

– Vi jobbar hårt för att hitta istider till föreningarna för resten av säsongen i våra andra hallar, säger Josephine Linder, enhetschef Arenor, sporthallar och lokalbokning i ett pressmeddelande angående den långa stängningen.

Arcus gymnastikhall och Sunderby ishall har samma takkonstruktion som D-hallen, men dessa såg bra ut vid besiktning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.