D-hallen i Luleå stängs ner av säkerhetsskäl. Det är än så länge oklart hur man ska fördela istider mellan alla som behöver istid. Foto: SVT

Luleå kommun stänger ner D-hallen: ”Hittat avvikelser kring takstolarna”

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun stänger ner D-hallen i Coop Arena. Anledningen är säkerhetsskäl då den har liknande takkonstruktioner som Tarfalahallen i Kiruna.

– Vi har hittat avvikelser kring takstolarna, säger Patrick Zetterkvist, anläggningschef Kultur- och fritidsförvaltningen.

Stadsbyggnadschefen i Luleå, Helén Wiklund Wårell, säger att man har sett en viss förskjutning i takstolarna som påverkar stabiliteten och som nu gör att hallen stängs ner då den har samma konstruktioner som Tarfalahallen i Kiruna som kollapsade tidigare år.

Statens haverikommission har tidigare rekommenderat alla kommuner att utvärdera hallar med liknande takkonstruktioner som Tarfalahallen.

Fler hallar kan stängas

– Vi kommer att undersöka detta närmare de närmsta dagarna och se vilka åtgärder som behöver göras, säger Helén Wiklund Wårell, stadsbyggnadschef.

Betyder det här att andra hallar också kan stängas ner?

– Det vet jag inte. Imorgon ska vi titta på Sunderbys ishall som också har samma konstruktion. Den nya gymnastikhallen vid Arcus har också samma konstruktion som Tarfalahallen, säger Patrick Zetterkvist.

Den nya gymnastikhallen har dock blivit undersökt alldeles nyligen men kommunen kommer återigen att gå igenom hallen.

Många drabbas när D-hallen ryker

Taket på D-hallen kommer nu att undersökas mer ingående och därefter ska åtgärder göras. D-hallen är preliminärt stängd året ut.

Förutom utredningen kring själva taket så återstår nu det stora pusslandet – hur ska man lösa träningstider? I dag används D-hallen främst av de som tränar konståkning och curling.

– Men hockey kommer också att påverkas. Vi måste omprioritera alla tider så inte konståkningen får ta hela smällen, säger Patrick Zetterkvist, anläggningschef Kultur- och fritidsförvaltningen.

Förvaltningen kommer att påbörja arbetet med att omfördela träningstider under torsdagen.

– Vi är glada att vi har upptäckt det här men det är jättetråkigt för verksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer