Haverikommissionen inspekterar ihoprasade Tarfalahallen

Uppdaterad
Publicerad

Statens Haverikommission är på plats i Kiruna och undersöker Tarfalahallen, där tak och väggar rasade ihop i mars i år, för att finna ett svar till varför idrottshallen rasade ihop.

Under veckan är Statens haverikommission i Kiruna och inspekterar Tarfalahallen som rasade ihop i mars i år.

Arbetet som haverikommissionen genomför ska ge svar på varför tak och väggar på idrottshallen rasade ihop.

Takraset i Tarfalahallen

– Vi har en generell gräns för utredningar som är på 12 månader, vår ambition är att hålla utredningen kortare än så, men det är väldigt svårt att säga när vi kommer att vara klara säger Tomas Ojala utredningsledare för Tarfalahallen på Statens haverikommission.

Två räddade sig ur hallen

Vid raset var det två personer som var inne i hallen och de klarade sig mirakulöst från skador trots att taket rasade ner i hallen.

Kommunen får vänta med återuppbyggnad tills haverikommissionen är klar med undersökningen på plats i Kiruna.

– Vi börjar med vårt arbete med Tarfalahallen när vi får besked från haverikommissionen att vi kan gå in och börja med arbetet säger Gert Mörtvik verksamhetsstrateg på Kiruna kommun.

Snötyngd eller konstruktionsfel?

Vem som ska stå för kostnaden för återuppbyggnaden av hallen beror på om orsaken till raset är snötyngden eller ett konstruktionsfel.

Om de är ett konstruktionsfel får troligtvis byggbolaget stå för kostnaden, om det är bristande underhåll får nog det kommunala bostadsbolaget Kirunabostäder ta kostnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Takraset i Tarfalahallen

Mer i ämnet