Efter takraset i Tarfalahallen i Kiruna – nu är förlikningen klar. Foto: SVT/Arkiv

Fyra år efter raset – förlikning om Tarfalahallen i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen rättsprocess efter Tarfalahallen som rasade samman i Kiruna i mars 2020. Kiruna kommun har kommit fram till en förlikning med byggföretaget SA Englund som byggde hallen.

Förlikningen innebär att SA Englund ska betala 40 miljoner kronor till kommunen. Det kostade cirka 50 miljoner kronor att bygga hallen som stod klar i augusti 2015.

Krävde 100 miljoner

Kiruna kommun hade krävt 100 miljoner kronor i ett skadeståndsmål som nu alltså inte blir av.

Takraset i Tarfalahallen

– Vi hade sett fram emot en bättre överenskommelse, men enligt våra jurister som bistått oss i ärendet, har vi kommit till vägs ände. Bedömningen är att det här är det bästa som Kiruna kommun kan förvänta sig, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

Olika uppfattningar

En rättslig process hade också kunnat ta många år. Fotbolls- friidrotts- och klättersportutövarna i Kiruna har redan väntat länge på att ett nybygge ska kunna komma igång.

Företrädare för SA Englund och Kiruna kommun har haft olika uppfattningar om vad som orsakade raset. Kiruna kommun har hävdat att taket var felkonstruerat medan byggbolaget har ansett att kommunen har slarvat med skottningen av taket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tänkte vart jag skulle springa” – hör Kristoffer och Simon Fredriksson om dramat i mars 2020. Foto: Hans Sternlund, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Takraset i Tarfalahallen

Mer i ämnet