Kiruna kommun jublade för tidigt – rättegång om Tarfalahallen tas om

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången om Tarfalahallen ska tas om och byggföretaget SA Englund får mer tid på sig att komma in med svaromål på Kiruna kommuns skadeståndsanspråk.

Kalixföretaget SA Englund skulle enligt en så kallad tredskodom den 17 mars betala de dryga 100 miljoner kronor till Kiruna kommun i skadestånd. Detta för Tarfalahalen som rasade i mars 2020.

En tredskodom utdöms när en part inte har dykt upp på förhandlingen eller kommit in med svaromål.

I det här fallet hade SA Englund inte hade kommit in med svaromål på grund av missförstånd kring datum och det blev därmed ingen riktigt prövning av de olika ståndpunkterna.

Domen dras tillbaka

Nu har Haparanda tingsrätt beslutat att domen ska återvinnas och inhiberas – domen dras tillbaka och ska inte verkställas. SA Englund får fram till den 31 maj på sig att skicka in sina synpunkter.

SA Englunds advokat Joakim Hellgren kommer att hänvisa till en rapport från teknikkonsultbolaget Tyréns om att taket inte var skottat under hela vintern och att Kiruna kommun därmed själv är ansvarig för raset.

– De här killarna ska inte ha några fastigheter om de inte kan sköta dem, säger han till SVT Norrbotten.

”Vi kommer att vinna”

Kiruna kommun kommer däremot hänvisa till Haverikommissionens rapport om att det inte var snömängden utan ett konstruktionsfel som låg bakom raset.

– Jag känner mig trygg med att vi kommer att vinna även nästa gång och vi måste gå vidare med planeringen för någon form av återuppbyggnad med den utgångspunkten, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.