• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Företaget som byggt Tarfalahallen stäms på hundra miljoner kronor av Kiruna kommun. Foto: Thommy Johansson/SVT

Efter Tarfalahallens ras – Kiruna kommun stämmer företag på 100 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun kräver hundra miljoner kronor av det företag som byggde Tarfalahallen som rasade för två år sedan. En stämningsansökan är nu inlämnad till Haparanda tingsrätt.

Det var i mars 2020 som tak och väggar på Tarfalahallen i Kiruna rasade, och P4 Norrbotten är först med att berätta att ärendet nu går till tinget.

– Vi stämmer företaget för att vi inte kommer längre i processen. Vi har försökt komma överens men det har inte funnits intresse för en dialog med vår motpart och vi kan inte dra ut på det här längre, säger Stefan Sydberg (M),  som bland annat är kommunfullmäktiges ordförande i Kiruna.

Takraset i Tarfalahallen

”Vi har haft en massa kostnader”

Hur har ni kommit fram till ett krav på hundra miljoner kronor?

– Vi uppskattar att det kostar åttio miljoner kronor att bygga en ny hall. Sedan har vi haft en massa andra kostnader i samband med att Tarfalahallen rasade. Sammanlagt handlar det om hundra miljoner kronor.

”Fel att riva hela hallen”

Byggföretaget S A Englund förbereder sig nu för tingsrättsförhandlingarna.

–  Vi anser att det är en orimlig summa Kiruna kommun kräver men jag vill inte uttala mig innan rättsprocessen. Men vår uppfattning är att det var fel att riva hela Tarfalahallen eftersom delar av hallen var helt intakt och hade kunnat byggas ihop med en ny del. Dessutom kan snön på taket ha varit en starkt bidragande orsak till raset, säger Olov Englund, byggbolagets vd.

– Vi förlitar oss på haverikommisionen som sagt att snömängden inte var mer än att taket skulle klara det och det hade inte varit säkert att bygga upp hallen med den gamla delen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Takraset i Tarfalahallen

Mer i ämnet