Kiruna kommun förväntar sig ersättning för takraset på Tarfalahallen. ”Det kan mycket väl hamna i domstol”, säger Gert Mörtvik, kommunens verksamhetsstrateg. Foto: Thommy Johansson/SVT

Tarfalahallens tak rasade i Kiruna – tvisten kan hamna i domstol

Publicerad

Efter att Statens haverikommission konstaterade att orsaken till takraset på Tarfalahallen i Kiruna i mars 2020 berodde på ett fel på takkonstruktionen så kräver Kiruna kommun ett skadestånd av byggentreprenören eller entreprenörens försäkringsbolag.

Utredningen från Statens haverikommission visade att takstolarnas stabilitet inte hade beaktats korrekt vid dimensioneringen av taket samt att takkonstruktionen hade modifierats i förhållande till den ursprungliga utformningen.

Kiruna kommun anser att ansvaret för takraset är byggentreprenörens och driver därför ett skadeståndsanspråk.

Takraset i Tarfalahallen

Kan hamna i domstol

– Vi har alltid ansett att ansvaret för takraset är byggarens och förväntar oss att få ersättning antingen från entreprenörens försäkringsbolag eller från entreprenören, säger Gert Mörtvik, verksamhetsstrateg på Kiruna kommun.

Kommunen har anlitat ett ombud som driver en skadeståndsprocess mot entreprenören, så saken kan hamna i domstol för ett avgörande.

–  Det kan mycket väl hamna i domstol, säger Gert Mörtvik.

SVT har ställt frågor till byggentreprenören om hur de ser på ersättningsfrågan och ansvarfrågan om felen på takkonstruktionen, de har valt att inte svara nu utan vill vänta till ett senare tillfälle.

Inte klart hur hallen ska ersättas

Tarfalahallen var en idrottshall för bland annat fotboll, friidrott och klättring, den invigdes 2015 och kostade drygt femtio miljoner kronor att bygga. Hur kommunen ska ersätta hallen är inte bestämt.

Kommunen ser över olika alternativ som att bygga upp hallen igen eller bygga ihop den med närliggande Rakethallen eller bygga ett tak över befintliga fotbollsarenan Lombia. Kommunen kommer att ta ett beslut om detta senare i höst.

Hör i videon om vad kommunens verksamhetsstrateg anser om ersättningsfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Takraset i Tarfalahallen

Mer i ämnet