Tarfalahallen i Kiruna rasade den 7 mars och området är fortfarande avspärrat. Foto: SVT

Haverikommissionen om Tarfalahallen: ”Konstruktionen var instabil”

Uppdaterad
Publicerad

I en första preliminär rapport skriver Statens haverikommission att snölasten på Tarfalahallen i Kiruna inte var större än byggnaden var dimensionerad för. Det tolkas som goda nyheter för Kiruna kommun av kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

I rapporten understryker Statens haverikommission att man inte ännu har tagit ställning i skuldfrågan kring att fotbolls- och friidrottshallen kollapsade den 7 mars i år. Den analysen är inte avslutad.

Däremot gör man bedömningen att takkonstruktionen på Tarfallahallen vara instabil och att snölasten inte var större än byggnaden var dimensionerad för.

Takraset i Tarfalahallen

Nervöst kommunalråd

– Jag tycker att det är tydligt att det är takkonstruktionen som de är kritiska mot. Men man är alltid lite nervös, det är mycket pengar som det handlar om, säger Gunnar Selberg.

Haverikommissionen vill nu att idrottshallar i Sverige med liknande takkonstruktion bör ”utvärderas från säkerhetssynpunkt” inför kommande vinter.

För Kiruna kommuns del handlar det, oavsett haverikommissionens kommande slutsatser, att börja planera för hur återuppbyggnaden ska se ut.

– I och med nya prognoser som säger att den befintliga planen på Lombia inte kommer att påverkas av gruvan kan man fundera på om man ska bygga tak över den. Ett annat alternativ är att bygga upp Tarfalahallen på samma ställe, fast lite större. Vi får kommunicera med föreningarna, allt ligger öppet, säger Selberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Takraset i Tarfalahallen

Mer i ämnet