Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se filmen som fångade när väktaren gav sig på den misstänkta glasstjuven i Luleå. Foto: Polisen

Väktare i Luleå får fängelse för grov misshandel av snattare

Uppdaterad
Publicerad

Den väktare som stått inför rätta för grov misshandel av en snattare i en städskrubb fälls av Luleå tingsrätt. Mannen döms till ett år och nio månader fängelse.

Det var i oktober 2021 som en snattare fördes in i en städskrubb på en matbutik i Luleå. Väl där inne sker ett tumult som fångades av en övervakningskamera som enligt åklagaren visar en grov misshandel.

Försvaret å sin sida menar att vakten agerade helt korrekt och gjorde allt för att inte sätta tyngd över snattaren.

Döms för knä i nacken

Domstolen slår däremot fast att väktaren ska ha tryckt sitt knä över halsryggen på snattaren och att det var en grov misshandel.

”Under tiden han har knäet i ryggen syns det att i princip studsar eller hoppar med knäet mot ryggen. Bara tyngden som sådan talar alltså i sig för att X utsattes för livsfarligt våld av konkret karaktär.”

Väktaren: Mitt liv är förstört

Väktaren är en av Norrbottens mest kända i branschen och har själv utbildat andra i över 20 år. Sedan han misstänktes för grov misshandel har han förlorat sina tillstånd och fått avveckla hela sin verksamhet.

– Hela mitt liv har förstörts, sa väktaren under rättegången.

Han fortsatte också med att han aldrig borde ha åkt till platsen.

– Jag har bara gjort mitt arbete. Hade jag fått veta att jag skulle få mitt liv frånryckt så hade jag aldrig åkt dit.

Åklagaren fick hälften rätt

Under rättegången pekade åklagaren på två olika moment som ska ha utgjort grov misshandel.

Utöver knät på ryggen menade hon även att vakten tog ett strypgrepp på snattaren, vilket tingsrätten inte gick att slå fast.

– Jag har förståelse för tingsrättens resonemang och det är en tumultartad situation. Tingsrätten delar inte min uppfattning och jag accepterar deras resonemang, säger åklagare Anna Väppling.

I klippet ovan förklarar domaren varför väktaren döms för grov misshandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.