Valet av Stenberg (S) lagligt

Uppdaterad
Publicerad

Det gick rätt till när Maria Stenberg (S) ersatte sjukvårdspartiets Kenneth Backgård (NS) som ordförande för landstingsstyrelsen i Norrbotten. Det slår förvaltningsdomstolen fast i en dom.

Den 29 december 2014 valde landstingsfullmäktige Maria Stenberg (S) till ordförande för landstingsstyrelsen vilket innebar att hon ersatte Kennets Backgård på posten.

Under hösten hade Kenneth Backgård valts till landstingsstyrelsens ordförande. Socialdemokraterna, Västerpartiet och Miljöpartiet begärde dock att frågan skulle prövas på nytt eftersom valet av Backgård som ordförande inte stämde överens med majoriteten i landstinget och så skedde den 29 december. Beslutet överklagades sedan av sjukvårdspartisterna Backgård och Dan Ankarholm som menade att det stred mot lagen.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

Domen från förvaltningsdomstolen visar att valet av Maria Stenberg gick rätt till.

– Det är en naturligtvis en lättnad för verksamheten att veta vilken politisk ledning och inriktning som leder organisationen, skriver Anders Öberg (S) och Maria Stenberg (S) i ett pressmeddelande.

– För demokratin är det viktigt att det inte är juridiken som styr vilka som vilka som ska leda i folkvalda församlingar som landstinget. Idag har vi en rödgrön majoritet i landstinget och Socialdemokraterna är det största partiet då är det enligt folkviljan att vi har ledarskapet, skriver de vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

Mer i ämnet