Ögren blir politisk pensionär

Uppdaterad
Publicerad

Förre landstingsrådet Kent Ögren ger nu upp alla tankar på en fortsatt politisk karriär.

Han har blivit politisk pensionär med en ersättning på nästan 50 000 kronor i månaden fram till 65 års ålder.

Nordnytt har vid ett flertal tillfällen berättat om det så kallade landstingskaoset som ledde till att Kent Ögren tvingades avgå från nästan alla sina uppdrag.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

Han sitter kvar som ledamot i landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige och det tänker han fortsätta med som han känner det just nu.

Politisk pensionär

Men Kent Ögren ställde sig till arbetsmarknadens förfogande – utan resultat. Varken i politiken eller på annat håll.

Så därför har han börjat ta ut sin visstidspension vid 59 års ålder.

Kent Ögren får ut 49 334 kronor i månaden och det är en summa som kommer att höjas med 200 till 500 kronor i månaden om en vecka när pensionsmyndigheten gjort en omräkning som bygger på att hans arvoden höjts under de senaste åren.

Dessutom har han rätt att tjäna upp till 11 100 kronor i månaden utan att pensionen påverkas.

En privatperson

Kent Ögren bekräftar de faktiska förhållandena för Nordnytt, men han vill inte ställa upp på en intervju framför en kamera.

– Jag har ingenting att säga om min pension. Den är helt enligt regelverket och jag har valt att börja ta ut den. Sen får vi ser hur det blir framöver, säger han,

Så det fungerade inte att ställa sig till arbetsmarknadens förfogande?

– Det är så det är. Det har inte funkat med något annat. Jag har inget annat just nu, säger Kent Ögren.

Hur känns det?

– Jag tänker inte kommentera det mer. Jag har dragit mig tillbaka från offentligheten. Nu är jag som en privatperson, säger Kent Ögren.

Spelets regler

Britta Flinkfeldt-Jansson (S), kommunalråd i Arjeplog och ordförande i kommunförbundet Norrbotten, menar att heltidsarvoderade politiker måste vara beredda att betala ett högt politiskt pris.

– Det säger egentligen att den politiska situationen är ganska hård och att det är tillfälliga uppdrag vi tar. Antingen har man ett förtroende eller så har man det inte. Sådana är spelets regler.

-  Så det är inte ovanligt att man som politiker satsar allt, men man får inte det förtroende som man tycker att man förtjänar eller borde förtjäna, säger Britta-Flinkfeldt-Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

Mer i ämnet