Valet av Carina Sammeli (S) som nytt kommunalråd i Luleå är ogiltigt.

Valet av nytt kommunalråd i Luleå måste göras om

Uppdaterad
Publicerad

Valet av Carina Sammeli (S) som nytt kommunalråd i Luleå ogiltigförklaras av förvaltningsrätten och måste göras om.

Det var vid kommunfullmäktige den 21 december som Carina Sammeli valdes som ny ordförande i kommunstyrelsen och som nytt kommunalråd efter Lenita Ericsons avhopp.

Det är tidningen Norrbottens-Kuriren som var först med att avslöja nyheten om att alla beslut fattade vid sammaträdet måste göras om, däribland valet av kommunalråd.

Måste göras om

Bakgrunden till förvaltningsrättens beslut är att Carina Sammeli röstades fram som nytt kommunalråd då endast en av ledamöterna var fysiskt närvarande och resten fanns med digitalt för att undvika coronasmitta. Enligt lagen måste alla deltagare på ett fullmäktige vara synliga för varandra. Eftersom det inte anses vara fallet behöver alltså hela mötet göras om.

Moderaten Lennart Forsberg var den som överklagade beslutet om val av kommunalråd med hänvisning till kommunallagens skrivningar om att samtliga deltagare ska se och höra varandra och delta på lika villkor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer