En man åkte ner i en ravin under ett arbetsuppdrag i Arjeplogsfjällen men räddades av fjällräddningen. Foto: SVT/Arkivbild

Välte med skoter ner i ravin under jobbuppdrag på fjället i Arjeplog

Publicerad

Det blev ett dramatiskt slut på arbetsdagen för en anställd som efter jobb på Telias station på fjället Galtispuouda skulle ta sig därifrån med snöskoter.

Vid återfärden från fjället i Arjeplog var det mycket dålig sikt och mannen tappade orienteringen. Plötsligt märkte han hur skotern började glida och han hoppade av men lyckades inte stanna.

– Både jag och skotern åkte nedför en ravin och över några klippor innan vi stannade på en klipphylla i björkskogskanten, berättar han i anmälan till Arbetsmiljöverket.

Var fast i ravinen

När han låg i ravinen ringde hans kollega som fortfarande befann sig på fjället, och berättade att han inte kunde ta sig därifrån, så de beslöt att ringa räddningstjänsten.

Mannen lyckades ta sig lös ur snön och började sakta försöka klättra upp från ravinen men det var alltför brant för att han skulle kunna gå upp igen.

Lyckligtvis var räddningstjänst och fjällräddare snabbt på plats och två av fjällräddare firade ner sig till mannen. Säkrad med ett rep tog de honom bort från olycksplatsen genom en annan ravin till de väntade snöskotrarna. Vid farbar väg väntade en ambulans och mannen fördes till sjukvård.

Mannen blev rejält blåslagen på ryggen och vrickade foten. Vid röntgen dagen därpå konstaterades en spricka på spetsen av vänster skulderblad.

Mannens arbetsgivare anmäler nu händelsen som inträffade den 12 januari till Arbetsmiljöverket som ett  tillbud eller olycka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer