Vanligare att tjejer flyttar än killar

Uppdaterad
Publicerad

Det är vanligare att tjejer än killar i ålder 18-24 år flyttar i Norrbotten. En trend som sett lika dan ut de senaste åren.  

I alla länets kommuner, förutom i Jokkmokk flyttade fler tjejer än killar i åldern 18 till 24 år under perioden 2008-2013. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån SCB. Och att det är just tjejerna som lämnar tidigare har sina förklaringar.

– Det finns många olika förklaringar. Tjejer är snabbare att fatta beslutet om att lämna hemorten. Och de vanligaste anledningarna är för att man söker utbildning, arbete och en annan typ av livsstil än den som går att finna på hemorten, säger Peter Waara som är professor i ungdomskunskap vid Uppsala Universitet.

Ung i Norrbotten

En tidig tanke

Enligt Peter Waara så är det redan i unga år som många bestämmer sig för att flytta.

– Det etableras väldigt tidigt i livet. Det handlar om hur det talar i ungdomarnas omgivning. Hur talar föräldrarna, skola, politiker och inte minst media om lokalsamhället där man bor och det här är något som ungdomarna insuper vid middagsbordet i samtalet. Så det här handlar mycket om värderingar och det är inget som byggs upp i 17-18års ålder, utan snarare vid 14-års ålder, säger Peter Waara.

”En större stad”

Nordnytt besöker gymnasiebyn i Luleå och frågar några ungdomar om de kan tänka sig att stanna efter att de gått klart gymnasiet.

– Jag planerar på att flytta så fort som möjligt, säger gymnasiestudenten Felix Fors.  

Vad är anledningen till att du vill flytta?

– Kalt här uppe, vill iväg från morsan och farsan, säger Felix Fors.

Även gymnasieeleven Jennie Alfredsson som inte är från länet, utan tillflyttad för att studera känner att Norrbotten och Luleå inte räcker till.

– Det är klart man vill iväg till en större stad, man vet ju inte vad det är men Stockholm vore intressant, säger Jennie Alfredsson som går sista året på gymnasiet i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ung i Norrbotten

Mer i ämnet