Personalen på EQ-mottagningen i Luleå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör personalen på EQ-mottagningen i Luleå berättar om varför allt fler våldsutövare söker hjälp. Foto: Elias Paulsson/SVT

Allt vanligare att våldsverkare i Norrbotten söker hjälp

Publicerad

Antalet våldsutövare som söker hjälp för sitt beteende ökar både i Norrbotten och över hela landet. På EQ-mottagningen i Luleå har tröskeln för hur våldet kan se ut sänkts.

Förra året mottog Socialstyrelsens stödtelefon för personer som utövar våld i nära relationer 858 samtal. Jämfört med året innan är det en ökning på 19,5 procent.

Även i Luleå ökade antalet personer med 65 procent. Anledningen är oklar men kan ha att göra med hur man ser på våldet.

Våld i nära relation

– Vi tänkte att våld är något många har svårt att känna igen sig i. Vi vill ju att fler ska våga komma in, säger Jessica Kemi, kurator på EQ-mottagningen.

Okunskap

De valde därför att man byta namn från Alternativmottagningen mot våld till EQ-mottagningen.

75 procent av de som kommer in är män och 25 procent kvinnor. Många av dem har en förutfattad mening om vad våld i nära relation innebär.

– Själva ordet är präglat av vad vi får till oss i media. Ofta får vi bara se det fysiska och grova våldet. Man kanske inte har så mycket kunskap om hur det också kan se ut, säger Maria Teresia, kurator på EQ-mottagningen.

FAKTA VÅLD

• Av de personer som uppgett att de utsattes för misshandel under 2023 uppgav 81 procent av kvinnorna att gärningspersonen var en bekant. Motsvarande siffra för männen var 43 procent.

• 2,8 procent av befolkningen (16–84 år) uppger att de utsattes för misshandel 2022, vilket är på samma nivå som 2021. Under perioden 2007–2015 var trenden svagt nedåtgående, men efter en tydlig ökning 2016 syns i stället en svagt uppåtgående trend fram till en minskning 2020. Andelen har sedan dess varit oförändrad.

Totalt uppger 26 procent av befolkningen (16–84 år) 2023 att de känner sig ganska eller mycket otrygga, eller att de till följd av otrygghet undviker att gå ut ensamma under sena kvällar i sitt bostadsområde. Det är betydligt vanligare att kvinnor känner sig otrygga än att män gör det (34 resp 18 %).

Källa: Kriminalstatistik 2023 (Brå) och Nationella trygghetsundersökningen 2023 (Brå).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld i nära relation

Mer i ämnet