Vårdplatserna – en delseger för oppositionen

Publicerad

Oppositionen anade ugglor i mossen och yrkade återremiss medan regionledningen försäkrade att det inte handlade om en neddragning av antalet vårdplatser vid sjukhusen.

Det handlade om regionfullmäktige som skulle besluta om en korrigering av antalet tekniska vårdplatser som bland annat finns på intensiv- och förlossningsmottagningar.

Minskade vårdplatser

Tekniska vårdplatser kallas de som exempelvis finns på intensiven eller på en förlossningsavdelning. Och förslaget handlade om att tekniska vårdplatser registrerats fel vilket skulle korrigeras. Det innebär en minskning med 78 vårdplatser vid sjukhusen i länet. Alla drabbas utom Kiruna där det här redan är gjort.

Men oppositionen ande ugglor i mossen och krävde återremiss. Ett av motiven var bristande beslutsunderlag.

– Vi vill få ett underlag där man tydligt specificierar vilken plats försvinner och var framför allt. Och hur kommer man att se till att matematiken stämmer i förhållande till det beslut om vårdplatser som vi en gång fattat, säger oppositionsrådet Kenneth Backgård (NS).

Nekade i sten

Men regionrådet Maria Stenberg nekade i sten till att det skulle handla om en faktisk nedskärning av antalet vårdplatser. Istället är det bland annat fråga om förändringar i behandlingsmetoder som gör att de tekniska vårdplatserna inte behövs.

Och du kan ta gift på att det inte är en faktisk neddragning?

– Det är förändringar i hur sjukvården ges till patienterna. Vi ska ha dom vårdplatser som är anpassade efter norrbottningarnas behov. Vi ska säga att du ska få den bästa vården och den ges i öppen mottagning för att det är bättre för patienterna, säger regionrådet Maria Stenberg (S)

Men slaget om dom tekniska vårdplatserna förlorade regionledningen då fullmäktige i eftermiddag beslutade att återremittera ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.