Låga elpriser väntas i sommar. Foto: SVT

Kraftig vårflod ger rekordlåga elpriser i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Den snörika vintern i de svensk-norska fjällen förväntas ge en kraftig vårflod. Från fjällen i Norrbotten, med rekordmängder snö, väntas kraftiga vattenflöden nästa vecka. Det innebär välfyllda vattenmagasin som kan ge rekordlåga elpriser i sommar.

Vårfloden är något försenad i år på grund av lägre nederbörd och lägre temperaturer än vad som är normalt. Trots det är elpriset lågt och väntas bli ännu lägre under sommaren. I Mellansverige hamnar det på cirka 13-15 öre/kWh för maj månad att jämföra med snittpriset på 30 öre/kWh för maj de senaste 20 åren.

I Norrbotten förbereder sig flera kommuner för översvämningar och en klass 2-varning för höga flöden är utfärdad av SMHI.

– Det ser ut att bli den billigaste majmånaden på 20 år och våra prognoser visar att spotpriset under sommarmånaderna juni, juli och augusti kan bli så lågt som 10 öre/kWh, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2020 – Norrbotten

Mer i ämnet