Tvångsförflyttningen av renskötande samer i Sverige har lett till långvariga konflikter för dem som drabbades. Foto: SVT

Varför är det en så långlivad konflikt?

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av 1880-talet hade landsgränserna dragits i Norden. Norska staten var angelägen att få fler norrmän att flytta norröver för att satsa på jordbruk och fiske. I och med att landsgränserna stängdes så ökade renantalet och renägare i Karesuandoområdet, skriver Sameradion & SVT Sápmi.

Betesrätt

I samband med unionsupplösningen mellan Sverige och Norge 1905 krävde Norge att de svenska samerna skulle lämna de traditionsenliga betesmarkerna kring norska kusten. 1919 ingicks den första renbeteskonventionen mellan Norge och Sverige, vilket starkt begränsade de svenska samernas betesrätt i Norge.

Detta trots den så kallade Lappekodecillen från 1751 som är ett tillägg i gränstraktatet mellan Sverige och Norge som ger samerna rätt att bedriva renskötsel över landsgränserna.

Började förflytta samer

Det ledde till att Sverige började att förflytta samer. Fler än 200 familjer med 30 000 renar tvingades att flytta söderut från Karesuandoområdet, enligt historikern och släktforskaren Johannes Marainen.

Renbeteskonventionen drabbade även de renskötande samerna i Västerbotten och Jämtland som gjorde att de inte kunde låta renarna beta på norsk sida, men inte i lika stor utsträckning som i Karesuandoområdet.

NY PROGRAMSERIE OM TVÅNGSFÖRFLYTTNINGAR AV SAMER

Sänds söndag 17/11 klockan 18.00 i SVT2 och SVT Play.

För över 100 år sedan påbörjade svenska staten tvångsförflyttningar av samer. Fler än 200 familjer med 30 000 renar tvingades att flytta. Än i dag påverkas ättlingarna till de som blev drabbade och man ser fortfarande dess konsekvenser i det samiska samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.