Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör båda parterna i Vapstenrättegången. Foto: SVT

Vapstenrättegången avslutad – men domen dröjer

Publicerad

Idag avslutades rättegången i Lycksele om rätten till renskötsel, jakt och fiske i Vapstensområdet utanför Tärnaby. Domen kommer först i slutet av januari.

Efter en veckas förhandling vid Lycksele tingsrätt var det idag dags för slutanföranden för advokaterna i målet. Under veckan har Vapsten lappby berättat om de oförrätter de anser sig varit med om under årens lopp, bland annat att de inte fått vara medlemmar i samebyn och därmed förlorat sina rättigheter.

Vapsten sameby berättade däremot om att de varit ett offer för myndighetsbeslut och blivit tvångsförflyttade norrifrån ner till Vapstenområdet och haft myndighetsbeslut på att få stanna.

Båda parterna tror på vinst

Båda parterna – Vapstens sameby och Vapsten lappby – tror att man kommer att vinna målet.

– Är det någon som haft ansvar för det som gått fel så är det i så fall staten, säger Per Magnusson, advokat för Vapsten sameby.

– Yrkandet är att kärandena har bättre rätt till renbetet i det här området, säger Jan Södergren, advokat för Vapsten lappby.

I klippet ovan hör du representanter från båda sidor berätta om varför de tror att vinner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vapstenmålet

Mer i ämnet