Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under tisdagen inleds rättegången i den uppmärksammade tvisten mellan Vapsten lappby och Vapsten sameby. Foto: SVT

Den långa konflikten om Vapsten – nu startar unik rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon startar rättegången om vem som ska ha rätt till renskötsel, jakt och fiske inom nuvarande Vapsten sameby.
Det är samer som anser sig har ursprunglig rätt till området, Vapsten lappby, som har stämt nuvarande Vapsten sameby för att få tillbaks de rättigheter som man en gång hade.

Det var på 1930-talet som samer från Karesuando i Kirunaområdet tvångsförflyttades av svenska staten. Enligt historiska beskrivningar hade staten planerat för en tillvaro i Jämtland men på vägen dit stannade man i Vapstenområdet kring Tärnaby och enligt Vapsten sameby fick man myndighetsbeslut på att få vara där.

Det är de senaste femtio årens bråk inom Vapsten sameby som nu ska avgöras i tingsrätten i Lycksele. Det handlar om rätten till renskötseln, jakten och fisket inom Vapstenområdet. Och det här är ett unikt fall, aldrig tidigare har tingsrätten prövat rättigheterna till renskötsel mellan två grupper inom samma sameby.

Anser att staten bär ansvar

De som idag utgör Vapsten samebys medlemmar och som har rättigheterna till renskötsel, jakt och fiske är ättlingar till de tvångsförflyttade nordsamerna. Och de menar att det inte finns någon grund till stämningen då de stannat i Vapstensområdet i god tro sanktionerat av myndigheterna.

Per Magnusson är advokat och företräder Vapsten sameby. Han menar att det är staten som tvångsförflyttat samer till Vapsten och att det är staten som ska bära ansvaret för det här. I övrigt vill ingen av advokaterna eller någon från Vapstensameby lämna någon kommentar innan rättegången har startat.

”Stängde ut oss”

De samer som anser sig ha den ursprungliga rätten till området kallar sig Vapsten lappby och de satsar nu egna pengar för att få till den här stämningen i tingsrätten. De går så långt att de talar om en ockupation av deras landområde och att det var något som genomfördes genom statens beslut och myndigheternas agerande.

– De stängde ut oss och tog ifrån oss vårt arv det som förts vidare genom flera generationer. Det handlar om våra rättigheter att bedriva renskötsel på lika villkor och rätten till jakt och fiske i hela området, ​säger Sigrid Stångberg som är född och uppvuxen i Vapsten lappby som det hette innan nordsamerna kom till området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vapstenmålet

Mer i ämnet