Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I tingsrätten fick Vapsten sameby rätt till renskötseln, beslutet överklagades och nu har målet hamnat i hovrätten. Foto: Berno Jonsson/SVT

Nu avslutas Vapstenmålet i hovrätten – advokaten: ”Utsatta för rasbiologisk kränkning”

Publicerad

Tingsrätten i Lycksele gav Vapsten sameby rätten till renskötsel, jakt och fiske i Vapstenområdet söder om Tärnaby.

Beslutet överklagades och nu har hovrättsförhandlingarna avslutats i det unika Vaptensmålet.

– Sydsamerna har blivit utsatta för en rasbiologisk kränkning som i princip fortsätter än idag, säger Mats Hellman, advokat för Vapsten lappby.

Efter flera år av förhandlingar och två domar i tingsrätten har nu målet hamnat i hovrätten. Vapsten lappby, ursprungssamerna i området har förstärkt sin talan genom att ha ytterligare en advokat som trycker hårt på argumentet om urminnes hävd.

– En viktig sak är att sydsamerna har blivit utsatta för en rasbiologisk kränkning som i princip fortsätter än idag. Jag menar att man har kategoriserat dem i en grupp som enligt motparten inte ska ha några rättigheter trots att de har urminnes hävd när det gäller renskötsel, jakt och fiske, säger Mats Hellman som är advokat för Vapsten lappby.

Vapstenmålet

Urminnes hävd central del i målet

Eivind Torp som är docent i juridik menar att urminnes hävd är en central del i det här målet.

– Vapsten lappby har det som grund i sin argumentation för bättre rättigheter, säger han.

Men Vapsten sameby som är nordsamer och som tvångsförflyttades på grund av statliga beslut är enligt deras advokat säkra på sin sak.

– Vi tycker att lappbyns talan ska inte ska bifallas utan ogillas helt enkelt, säger Per Magnusson som är Vapsten samebys advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vapstenmålet

Mer i ämnet