Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rådman Niklas Lind hur tingsrätten resonerar Foto: SVT, Berno JonssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vapstenkonflikten avgjord i tingsrätten – samebyn får rätt

Uppdaterad
Publicerad

Nu har domen i Vapstenskonflikten fallit. Tingsrätten i Lycksele slår fast att rätten till renskötsel i Vapstenområdet söder om Tärnaby tillfaller Vapsten sameby.

I februari 2020 dömde Lycksele tingsrätt att både Vapsten sameby och Vapsten lappby hade lika mycket rätt till renskötsel i området. Ett beslut som ingen av parterna var nöjda med och målet överklagades.

Hovrätten ogiltigförklarade sedan tingsrättens beslut med hänvisning till rättegångsfel – vilket innebar att rättegången måste tas om från början.

De nya förhandlingarna startade i början av maj och under fredagsförmiddagen föll tingsrättens dom som tillskriver rätten att bedriva renskötsel i området till samebyn.

Slår fast släktskap

Tingsrätten skriver i domen att det är utrett att båda parter är samer och att det finns ett släktskap mellan dem och samer som tidigare bedrivit renskötsel i området.

– Den avgörande frågan har varit hur man ska se på rennäringslagen och medlemskap i samebyn. Ingen av de kärande medlemmarna i lappbyn är med i samebyn och därför ogillas käromålet, Niklas Lind, rådman, som dömt i målet.

Enligt domen ska Vapstens lappby ersätta samebyn för rättegångskostnader på drygt 3,5 miljoner kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan ger vi bakgrunden till Vapstenkonflikten. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vapstenmålet

Mer i ämnet