Båda parterna får rätt till renskötsel inom Vapstensområdet Foto: SVT

Båda parterna får rätt till renskötsel vid Tärnaby

Publicerad

Vapstens lappby och Vapstens sameby ska ha gemensam renskötselsrätt inom Vapstensområdet. Det beslutade Lycksele tingsrätt under fredagen i en unik dom.

Aldrig tidigare har en tingsrätt prövat rättigheterna till renskötsel mellan två grupper inom samma område.

Lycksele tingsrätt skriver i sin dom att ”de enskilda sydsamerna (Vapstens lappby reds anm) i målet har en på urminnes hävd grundad renskötselrätt som även innefattar rätten att utöva renskötsel inom Vapstens samebyns område. Denna rätt har de gemensamt med de nordsamiska medlemmarna i Vapstens sameby.”

Missnöjd med domen

Naadja Östergren, Vapstens lappby och ordförande i Landspartiet Svenska Samer, är missnöjd med domen.

–  Jag tycker den är oklar. Jag ser inget annat än att vi måste överklaga det här, säger hon.

För att bedriva renskötsel i ett område krävs ett medlemskap i samebyn. Tingsrätten har konstaterat att sydsamerna har stängts ute från ett medlemskap och därför har tingsrätten prövat hur medlemskapsreglerna i rennäringen strider med bestämmelser i regeringsformen. Lycksele tingsrätt anser dock att medlemsskapsreglerna inte ska tillämpas i detta fall.

”Något förvånande”

– Vi är något förvånande över tingsrättens slutsats i vissa delar. Bland annat att man överprövat svensk lag. Slutsatsen i punkt två är ett yrkande som inte är framställt snarare tvärtom, inte alls. Man konstaterar att samebyn fått rätt i nästan  allting men sen har tingsrätten  gjort en justering genom att man åsidosatt rennäringslagen, säger Per Magnusson, advokat för Vapsten Sameby. 

Hur kommer ni gå vidare nu, kommer ni överklaga?

– Vi får smälta och överväga detta. Vi kommer att komma tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vapstenmålet

Mer i ämnet