Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan ger vi bakgrunden till Vapstenkonflikten. Foto: SVT

Vapstenmålet – en konflikt inom samma sameby

Uppdaterad
Publicerad

28 februari 2020 kom domen i det unika Vapstenmålet i Lycksele tingsrätt. Aldrig tidigare hade tingsrätten prövat rättigheterna till renskötsel mellan två grupper inom samma sameby.

Det är samer som anser sig har ursprunglig rätt till området, Vapsten lappby, som har stämt nuvarande Vapsten sameby för att få tillbaks de rättigheter man en gång hade.

Unikt fall

Det var på 1930-talet som samer från Karesuando i Kirunaområdet tvångsförflyttades av svenska staten. Enligt historiska beskrivningar hade staten planerat för en tillvaro i Jämtland men på vägen dit stannade en del familjer i Vapstenområdet kring Tärnaby.  Enligt Vapsten sameby fick man myndighetsbeslut på att få vara där.

Konflikten handlar om rätten till renskötseln, jakten och fisket inom Vapstenområdet. Och fallet är unikt – aldrig tidigare har tingsrätten prövat rättigheterna till renskötsel mellan två grupper inom samma sameby.

Se mer om vad konflikten handlar om i klippet!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vapstenmålet

Mer i ämnet