Vapstensmålet måste tas om i tingsrätten. Läs vad parterna t v Inger-Ann Omma , representant för samebyn. och t h Torkel Stångberg, ordförande i lappbyn, anser om det. Foto: Berno Jonsson, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rättegångsfel i Vapstenmålet – måste tas om

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten meddelade i dag att målet mellan Vapsten sameby och Vapsten lappby måste tas om. Man menar att rättegångsfel har begåtts.

Hovrätten för Övre Norrland meddelade i dag, onsdag, att målet mellan Vapsten sameby och Vapsten lappby måste tas om. Man menar att tingsrätten har tagit intryck av Högsta domstolens dom i Girjasmålet, som meddelades före Vapstensdomen, och menar att rättegångsfel har begåtts.

Hovrätten ogiltigförklarar tingsrättens beslut som gav båda parter rätt till renskötsel i området och återförvisar målet till tingsrätten för fortsatt handläggning.

Glädje i samebyn

I Vapsten sameby tas beslutet emot med stor glädje.

– Vi är oerhört lättade och glada, det var en väntad utgång. Vi är glada att vi fått rätt i att detta ska undanröjas och gå tillbaks till tingsrätten. Nu är det verkligen anledning för domstolarna att reflektera över det fel som begåtts. Men just nu i dag är vi glada och lättade över Hovrättens besked, säger Inger-Ann Omma, representant för Vapsten sameby.

Fegt skriven dom

Torkel Stångberg är ordförande Vapsten lappby och han ser det inte som något negativt att rättegången nu tas om. Även om han inte hunnit ta del av Hovrättens handlingar.

– Jag har inte läst avgörandet, inte heller pratat med vårt ombud, så jag har svårt att uttala mig. Min första reaktion när vi fick domen för över ett år sedan var att den var lite fegt skriven, säger Torkel Stångberg, ordförande Vapsten lappby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vapstenmålet

Mer i ämnet