Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör parternas reflektioner efter första rättegångsdagen. Foto: SVT

Samebyn tveksam till gemensam lösning: ”Svårt att se det”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen samlades de i tingsrätten igen. Rättegången tas om från början – och nu ska den långa tvisten mellan Vapstens lappby och Vapstens sameby avgöras.

– Man lever med det här dygnet runt, säger Torkel Stångberg från Vapstens lappby.

Det var få glada miner då parterna möttes i Lycksele tingsrätt under tisdagen. Få ser någon riktigt positiv utgång av tvisten – oavsett vad tingsrätten kommer fram till.

Senast dömde tingsrätten att Vapstens lappby och Vapstens sameby skulle bedriva renskötsel tillsammans. Men det var inte möjligt då ingen part hade begärt en sådan lösning, konstaterade hovrätten. När rättegången därför nu tas om från början så har Vapstens lappby i sitt andra yrkande föreslagit just en sådan lösning.

– Eftersom det här målet blev återförvisat till tingsrätten igen så lade vi in ett andrahandsyrkande för att undvika rättegångsfel i den här domen också, säger Torkel Stångberg för Vapstens lappby.

Men i Vapstens sameby ses inte det som en möjlig lösning.

– Jag har svårt att se hur man skulle kunna gemensamt bedriva renskötsel i en sameby när man har gått ut på det här sättet och stämmer en grupp. Det bäddar för obefintliga samarbetsmöjligheter skulle jag säga, säger Inger Ann Omma, Vapsten sameby.

Hör de båda parterna om känslorna kring processen i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Tre frågor om – vad handlar egentligen tvisten om? Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer