Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Den historiska bakgrunden till konflikten i Vapsten. Foto: SVT

”Det är nästintill en kopia av förra rättegången”

Uppdaterad
Publicerad

Rättssal 3 vid Lycksele tingsrätt är fylld till nästan sista stol. Vapsten sameby och Vapsten lappby sitter återingen samlade i Lycksele tingsrätt. Den tunga rättsprocessen har fått börja om från början.

Stödet är stort på båda sidor om konflikten – inte minst från de äldre som återigen var på plats när rättegången påbörjades på tisdagsmorgonen.

Men ingen verkar vara glad över att vara på plats i rättegångssalen. Konflikten är ett resultat av statens tvångsförflyttningar av samer. Frågan om vem som ska ha rätt till renskötsel i området är inte helt enkel. Och det är tydligt att flera, på båda sidor om konflikten, helst hade velat göra något helt annat än att tvista i rätten.

Historien gås igenom

Senast dömde tingsrätten att båda parter skulle få bedriva renskötsel. Men det var inte möjligt då ingen part hade begärt en sådan lösning, konstaterade hovrätten. Nu börjar det om från början – och hur det slutar den här gången återstår att se.

Företrädaren för Vapstens lappby började morgonen med att peka på historien i området – där sydsamerna tidigt haft sina djur på markerna. Renlängder från 50-talet och framåt togs fram. Historiska konkurser omnämns. Kan någon ha haft fler renmärken än tillåtet eller inte.

– Det blänker väldigt i bladet, säger Jan Södergren, företrädare för Vapsten lappby, medan han långsamt tar sig igenom hans sidas bevis.

”Nästintill en kopia”

Släkthistoria gås igenom. Vem som tvångsförflyttades vart. Och lagändringar som har följt genom 1900-talet.

– Det är nästintill en kopia av förra rättegången, säger Eivind Torp, Sameradion och SVT Sápmis juridiska kommentator, när det bjuds på en kort bensträckare.

Rättegången väntas pågå i Lycksele tingsrätt resten av veckan med chans till förlängning med två dagar nästa vecka om så behövs.

Den här gången har Vapsten lappby lagt till en eventuell gemensam lösning som sitt andra yrkande. Så det är möjligt att tingsrätten kommer fram till samma beslut som senast – bara att det är lagenligt den här gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.