Vargen ska ha skjutits från heilkopter, på icke tillåtet område – och dessutom i fel län. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Varg sköts i Norrbotten – tjänstemän misstänkta för grovt tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

Två tjänstemän anställda vid länsstyrelsen i Västerbotten är misstänkta för grovt tjänstefel i samband med att beslut om skyddsjakt på en genetisk värdefull varg tagits. Vargen sköts från helikopter på icke tillåtet område i fel län och jaktledaren är misstänkt för grovt jaktbrott.

Den varg som sköts var en finsk-rysk varg som betraktas som värdefull för att säkra den svenska vargstammen på ett genetiskt gynnsamt sätt. Det innebär att samebyar tilldelas medel av staten för att kunna skydda sina renar från vargarna. Totalt handlar det om 8,7 miljoner kronor, varav en del redan betalts ut.

Grovt fel

Enligt miljöåklagare Åse Schoultz har de tjänstemän som fattade beslut om skyddsjakt gjort det med för dåligt underlag, och de är nu misstänkta för grovt tjänstefel.

– Både underlaget och beslutet om skyddsjakt är undermåliga och har inte följt de lagkrav som gäller. Till det kommer att statliga pengar som samebyarna fått för att skydda sinar rena och för att Sverige ska få en genetiskt stark vargstam gått förlorade. Det gör att jag bedömer brottet som grovt.

Sköts i fel län

Förhoppningen var att den nu skjutna vargen skulle ha observerats i fyra månader i Sverige, för att då ha klarat karantänsbestämmelser för bland annat rabies, och därmed gått att flytta från Västerbotten till Mellansverige. Det fattades en kortare tid för att uppnå dessa fyra månader, och då tog de två tjänstemännen i Västerbotten beslutet om skyddsjakt.

Ett jaktteam kallades in och vargen sköts med hjälp av helikopter – men den sköts inte i Västerbotten i angivet område, utan fem kilometer in i Norrbottens län. Jaktledaren är nu misstänkt för grovt jaktbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer