Plusgrader i Norrbotten – därför blir det inget nationellt isdygn i Sverige. Foto: SVT

Värmen i Norrbotten sätter stopp för nationellt isdygn

Uppdaterad
Publicerad

Plusgrader i Nikkaluokta och Abisko gör att det inte blir något nationellt isdygn i Sverige under fredagen.

Ett nationellt isdygn innebär att maximitemperaturen håller sig under 0 grader i hela Sverige. Samtidigt som det var minusgrader i exempelvis Falsterbo längst ner i Skåne har Nikkaluokta och Abisko en plusgrad på fredagsmorgonen, vilket P4 Norrbotten var först med att rapportera.

SVT:s väderredaktion konstaterar att det ser ut att bli allt mer ovanligat med isdygn i takt med ett mildare klimat.

Köldrekord i går

– Det är större omkastningar i vädret också. Det var ju så sent som i går som Nattavaara i Norrbotten slog köldrekord som Sveriges kallaste plats, säger meteorolog Tora Tomasdottir.

Och för en vecka sedan var det Nikkaluokta som då hade kallast i landet.

”Spännande väder”

Hur  ser du som meteorolog på att  prognosen med isdygn inte höll?

– Vi vill så klart ha så rätt som möjligt i våra prognoser, men det är jättespännande när det händer sådana här mer oväntade omkastningar i vädret. Speciellt som vi hade sådant tråkigt väder i november. Visserligen stämde våra prognoser till punkt och pricka, men det var bara grått och mörkt. Det här är intressantare, säger Tora Tomasdottir.

Preliminärt är det fem officiella stationer i landet som noterat plusgrader, med Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen i topp med preliminärt 1,5 grader som varmast.

Här skriver meteorolog Per Stenborg om dagens väder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.