Hör SVT:s meteorolog Josefine Bergstedt om iskylan i Nikkaluokta i Gällivare kommun. Foto: SVT

Här är det kallast i landet – minus 33 grader i Nikkaluokta

Uppdaterad
Publicerad

I  Nikkaluokta, en by i Gällivare som gränsar till Kiruna kommun, är det kallast i landet. När SVT:s meteorolog Josefine Bergstedt läser in en väderprognos under fredag förmiddag är temperaturen minus 32,3 grader. En stund senare har kvicksilvret sjunkit till minus 33,6 grader.

– Det är inte ovanligt att vi har så här kallt i januari. Men även om jag är van så hoppas jag att det snart ska bli varmare, säger Anna Sarri, bosatt i Nikkaluotka.

Anna Sarri i Nikkaluokta har det riktigt kallt just nu. Foto: Privat

Hon är uppvuxen i bygden och van vid en lång vinter med mycket kyla. Nikkaluokta brukar ofta utmärka sig när det gäller svenska köldrekord.

– Kylan skapar alltid oro för att någonting ska gå sönder, man är så mycket mer sårbar när det är väldigt kallt. Det gäller inte bara oss människor utan även djuren, säger Anna Sarri.

Vad gör du när det är så kallt?

– Jag försöker stanna inomhus så mycket det bara går och väntar på att det ska bli varmare.

I klippet berättar meteorolog Josefine Bergstedt om det kylslagna vädret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.