Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mats Taaveniku (S), kommunalråd i Kiruna, gissa när nya sjukhuset kan stå klart. Foto: Hans Sternlund/SVT

Varnar: Marken för Kirunas nya sjukhus kan vara underminerad

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommuns lokaliseringsutredning pekar på flera risker med att placera det nya sjukhuset vid Tuolluvaaratornen. Marken kan vara förorenad och underminerad av gamla gruvgångar – och byggstarten riskerar att försenas. Trots det godkände politikerna regionens ansökan.

Utredningen jämförde Kiruna kommuns förslag med ett sjukhus nära ett framtida resecentrum och Region Norrbottens alternativ nära den nedlagda Tuolluvaaragruvan.

Slutsatserna var att ett bygge vid Tuolluvaara riskerar bli fördröjt på grund av att nya trafiklösningar måste komma på plats, och att marken måste friköpas från staten.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Svaghetszoner efter gruvbrytning

Utredningen pekar på att marken kan vara förorenad och i behov av omfattande saneringar. Den kan dessutom innehålla underliggande gruvgångar och svaghetszoner efter tidigare gruvbrytning.

Utredningen presenterades som en egen punkt under gårdagens kommunstyrelsemöte. Politikerna valde ändå att godkänna regionens ansökan om planbesked för Tuolluvaaraalternativet.

– Utredningen var entydig. Men det som framkommit efter har att göra med omvärldsfaktorer och kriget i Ukraina, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

Då kan nya sjukhuset stå klart

Det handlar om en sent inkommen information från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som säger att man inte ska placera nya samhällsbyggnader nära annan infrastruktur.

Region Norrbotten och Kiruna kommun har olika uppfattningar om varför information inte har delats och vilken part som bär ansvaret för att processen har dragit ut på tiden.

– Man kan ju till exempel fundera över varför vi inte har fått in en begäran om planbesked tidigare. Men nu måste vi samarbeta för att fort som ögat få det här på plats, säger Mats Taaveniku.

I klippet gör han en kvalificerad gissning på när sjukhuset kan stå klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet