Naturvårdsverket: Stor lavinfara i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har gått ut med en varning för stor lavinfara i Abisko/Riksgränsfjällen och i Kebnekaisefjällen samt västra Vindelfjällen.

Varningen innebär att det råder mycket farliga förhållanden i områdena och är den näst högsta på lavinskalan, fyra av fem.

– När det är en fyra på den femgradiga lavinskalan då är det väldigt allvarligt ute, då måste man vara superförsiktig och undvika all brantare fjällterräng, säger bergsguiden Anders Bergwall.

De områden som berörs i prognosen är Abisko/Riksgränsfjällen samt Kebnekaisefjällen samt västra Vindelfjällen och beror bland annat på hårda vindar och drevsnö.

– Det här snödrevet bygger på mycket snöflak och lägger större belastning på läsidorna. Alla fjällslutningar som är på läsidan av vinden kommer vara väldigt farliga.  

Varningen gäller åtminstone fram till fredag eftermiddag.

Lavinprognos

På hemsidan Lavinprognoser.se uppdateras läget för varje fjällområde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.