Naturvårdsverket varnar för laviner. Arkivbild. Foto: ERIK NYLANDER/TT

Varning: Stor risk för laviner i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Under valborgshelgen har varningar kommit för betydande lavinrisk på flera håll i fjällen.

Naturvårdsverket säger att det är betydande risk för laviner i Kirunafjällen, södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen.

På sajten lavinprognoser.se skriver myndigheten att vädret ger en olycklig kombination som ökar sannolikheten för mänskligt utlösta laviner: ett lavinbenäget snötäcke kombinerat med fint väder och ospårade sluttningar.

Allmänheten uppmanas därför till försiktighet i fjällen och att undvika brant skidåkning.

Lavin i fredags

Det har förekommit fler laviner den senaste tiden. På fredagen gick tre laviner i Årefjällen, varav en i området runt Östra ravinen som enkelt nås från liftarna och är ett populärt område för off-pist åkning.

– I första inringningen lät det som att en person dragits med men den personen är nu inräknad i sällskapet, säger Viktor Brandt, inre befäl på räddningstjänsten om den första lavinen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Karin Trolin berätta om dagens laviner som gått i Åre-trakten. Foto: Privat

Soldat dog i februari

I februari omkom en soldat på K 4 i Arvidsjaur i samband en militärövning på Kebenekaises sydsluttning.

Fjällräddare och hundar kom till platsen för att söka igenom området, och även helikoptrar från bland annat Sjö- och flygräddningscentralen. Där påträffades soldaten och fördes svårt skadad till Tromsö för vård, men bekräftades senare avliden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.