Räddningschefen Ronnie Lindberg är orolig över att invånarna i Porjus och Vuollerim kan få vänta 26 minuter på brandkåren i framtiden. Foto: SVT Design & Micke Nyberg/SVT

Vattenfall slutar betala – brandkårer i Porjus och Vuollerim läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall slutar betala för brandkårerna i Porjus och Vuollerim år 2023. Då läggs de ned och ska ersättas av frivilliga räddningsvärn.

Enligt en ny uträkning av räddningstjänsten blir insatstiden från Jokkmokk i genomsnitt 26 minuter vid en brand.

Vattenfall har under lång tid betalat upp till 2,4 miljoner kronor per år för att finansiera brandmän i beredskap på kraftverksorterna Porjus och Vuollerim. Det sker främst för att skydda bolagets ställverk och anläggningar från bränder.

Men avtalet är nu uppsagt, bland annat för att koncernen anser sig tvingade att spara för att klara den gröna omställningen.

”En mjuk övergång”

Vattenfalls avtalsförslag, som gäller två år till, är att betala två miljoner kronor första året, en miljon år två, och sedan ingenting.

– Vi har lämnat ett erbjudande till kommunen om att skapa en mjuk övergång till en utfasning, men vi har inte fått någon återkoppling på det, säger Christer Ljunggren, vd för Vattenfall Vattenkraft.

Är ni redo att ändra er och betala hela kostnaden?

– Nej, det är vi inte i nuläget, utan vi avvaktar en återkoppling från kommunen. Jag har inget mer att tillägga.

”Förtroendet lika med noll”

Roland Boman, gruppledare för Framtid i Jokkmokk, säger att kommunledningen kommer att föreslå att Vattenfall ska fortsätta att betala för brandkårerna i Porjus och Vuollerim.

– Förtroendet för Vattenfalls ledning är nu i princip lika med noll bland Jokkmokks befolkning. De tar inte heller ansvaret för elsäkerheten och driftcentralen i Vuollerim och vad som kan hända vid en brand. Vid vissa tillfällen styrs 20 procent av Vattenfalls produktion från Vuollerim, men det tar ledningen ingen hänsyn till. Det är skrämmande, säger Roland Boman.

26 minuters insatstid

Samtidigt har kommunens samhällsbyggarnämnd lagt fast en inriktning att Porjus och Vuollerim ska få räddningsvärn som bygger på frivilliga krafter.

Räddningschefen Ronnie Lindberg känner oro inför framtiden. Enligt räddningstjänstens utredning kommer insatstiden från Jokkmokk att bli i snitt 26 minuter till båda orterna.

Hör honom berätta mer om den långa väntetiden och oron kring detta i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.