Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Dasht är vd för Vattenfall vattenkraft och han påpekar att många kompetenser och människor behövs i omställningen till elektrifiering av trafik och industri. Foto: Randi Gitz/SVT

Vattenfall söker framtida arbetskraft bland barn i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

En ny upplevelseutställning byggs på Teknikens hus i Luleå. Med hjälp av den vill man locka nästa generation att bli tekniker, ingenjörer och forskare inom energiomställningen.

Än så länge är det ett plank och väldigt mycket som en byggarbetsplats, men i slutet av april ska utställningen Drivkraft invigas.

– Då ska man, om man vågar, få känna hur det är att få en stöt, säger Kristina Jonsson, verksamhetschef på Teknikens hus.

Behövs många kompetenser

Det är Luleå Energi och Vattenfall som bygger utställningen tillsammans med Teknikens hus.

Johan Dasht är vd för Vattenfall vattenkraft och han påpekar att många kompetenser och människor behövs i omställningen till elektrifiering av trafik och industri.

Följ med på rundtur

En av sakerna som man kommer få lära sig på utställningen är att förstå hur fjärrvärme och varmvatten kommer till våra hus.

I klippet nedan följer vi med på en rundtur där bygget börjar ta form.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utställningschefen David Dahlberg guidar på bygget i Teknikens hus i Luleå. Foto: Randi Gitz/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.