Jaana Lehmuskoski bor i Nybyn – en av de byar där Överkalix kommun stängt av vattenförsörjningen.

Vattenförbud i Överkalix: ”Det blir älven för allihop”

Publicerad

Överkalix kommun har infört bevattningsförbud i hela centralorten. Och i tre byar har man till och med stängt av vattenförsörjningen helt.

Strax innan klockan 17 på onsdagseftermiddagen rullar en av räddningstjänstens bilar in i Nybyn, några kilometer utanför centrala Överkalix. På bara några minuter flockas en del av byns invånare med dunkar, hinkar och kannor.

Hjälper äldre att hämta vatten

Anna-Sofia Larsson kom till uppsamlingsplatsen med sin pappas fyrhjuling.

– Jag hjälper några bekanta här i byn som är äldre och inte kan åka hit själv och hämta vatten.

Hur går det för de äldre när det blir vattenförbud?

– De är nog mer vana än vi att leva under sådana här förhållanden. Men det är klart att det blir en del problem när man ska spola i toaletten och så, säger Anna-Sofia Larsson.

Får leva som förr

Anledningen till att Nybyn, Vännäsberget och Gyljen tvingas leva utan vatten är att Överkalix kommun vill spara de dyrbara dropparna till viktiga instanser som förskolor, äldreboenden och hälsocentralen. Och orsaken till själva vattenbristen beror på att en av fyra brunnar har gett upp. Enligt Kenneth Sköld, teknisk chef i Överkalix kommun, har det runnit in små partiklar genom åren som nu tätat igen brunnen. Men trots att temperaturen låg kring 30 grader i Nybyn var det få som klagade.

– Man får leva lite som förut och använda papperstallrikar och sådant. Men vad ska man göra? Vi får gilla läget, säger Pernilla Larsson.

Överkalix marknad drar igång

I centrala Överkalix är det bevattningsförbud, alltså förbud mot att tvätta bilen och vattna gräsmattan. Vilket kan ställa till en del problem då Överkalix marknad drar igång i helgen och befolkningen fördubblas.

– Det kommer säkert att påverkas när många får hem släktingar och kompisar. Det blir nog älven till allihop, säger Jaana Lehmuskoski.

Hon får medhåll av bland annat Susanna Karlsson som ligger på en handduk några meter från Kalix älven.

– Man har ju dåligt med toalettbesök och disk. Men vi badar i älven och tvättar oss där.

Först på måndag väntas problemen vara lösta, enligt Överkalix kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.