Foto: TT

Fyra dygn utan vatten: ”Kan vara flera läckor”

Uppdaterad
Publicerad

Under ett möte på måndagen framkom det att Gällivare kommun misstänker att det handlar om mer än en vattenläcka.

I fredags sinade vattenkranarna för boende i Gällivare med omnejd på grund av en vattenläcka. Gällivare kommun har jobbat dygnet runt sedan i torsdags för att lokalisera vattenläckan.

De flesta fick tillbaka sitt vatten under lördagen i områden som Malmberget , Gällivare, Koskullskulle och andra sidan av Fjällnäs. Men de boende i Repisvaara har varit utan vatten i fyra dagar.

Under måndagen hade kommunen ett avstämninsgmöte, där framkom det att det kan handla om mer än en vattenläcka.

– Vi har troligtvis lokaliserat ett område där vi har en läcka. Men som det ser ut så misstänker vi att det det kan vara flera läckor när det är ett så omfattande läckage, säger Robin Waara, avdelningschef på tekniska förvaltningen vid Gällivare kommun.

Vilka områden handlar det om?

– Vi misstänker att det finns ett par läckor inom industri och handelsområdet vid stora Coop, ICA Kvantum och Gällivare Energi.

Kommunen kan därmed inte ge något besked när problemet kan vara löst.

– Innan vi har identifierat läckorna är det svårt att säga hur lång tid det här kommer att ta. Men vi jobbar dygnet runt. Vi stänger av vattnet för stora områden eftersom och ser hur förbrukningen sjunker.

Han fortsätter:

– En stor eloge till medborgarna som varit så pass förståelse för kaoset här. Det har stor påverkan på hela samhället.

Kommunen rekommenderar fortfarande invånarna att tappa upp vatten, en tank med nytt färskvatten körs ut löpande och kommer placeras vid Glada kocken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.